Van de week heb ik mijzelf voor de verandering eens een keertje wat verder verdiept in de materie. Ik ben bij een gewaardeerde klant naar een interactieve presentatie geweest over het net nieuw uitgekomen framework COBIT5. Vooraf aarzelde ik klein een beetje of ik wel moest gaan gezien mijn persoonlijke interesse gebied, maar ik ben erg blij dat ik geweest ben en mijn Champions League avondje heb opgegeven. Wat een prachtig doordacht en uitgewerkt framework. Het verhaal heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.

Wat mij altijd al gefascineerd heeft, is de manier waarop de grote multinationals hun bedrijfsvoering organiseren vanuit de RvB. Hoe overzie je alles? Om COBIT5 tot stand te brengen zijn er decennia lang organisaties, studenten en mensen vanuit de praktijk intensief in de weer geweest, om dit zeer diepgaande en zeer gedetailleerde raamwerk te creëren. Dit kan vervolgens worden toegepast op de beheersing en het invullen van organisatorische rollen en verantwoordelijkheden. Ik denk na over de immense klus die het qua manuren geweest moet zijn. Deze klus duurt vele malen langer dan de lengte van een normaal leven.

Niemand heeft mij er van kunnen overtuigen dat de heren en dames van de diverse RvB’s meer dan 500 of zelfs 1000 jaar oud zijn. Ze hebben hun organisaties dus in geen geval zelf ontwikkeld concludeer ik. En dan hebben we het hier  bij COBIT5 slechts nog over een IT organisatie. RvB omgevingen zijn (nog) niet mijn wereld en ik weet dit dus niet, maar dergelijke, uiterst uitgebreid beschreven raamwerken zullen er ongetwijfeld ook zijn voor Business Organisation.

In COBIT5 staat zelfs exact beschreven welke acties je kunt ondernemen op het moment dat je een bepaalde kant op wilt. Het is een beetje kort door de bocht maar je hebt dus alleen een goede visie nodig en je moet vooral weten wat je belangrijk acht  voor jouw organisatie. Daarnaast moet je een hoop tijd en energie hebben om zaken toe te passen en te lezen.    

In de auto op weg naar huis gierde die oude reclame onophoudelijk door mijn hoofd. “Een beetje van mezelf en een beetje van Maggie”  Vrij vertaald gaat het over weten wat je wilt en hoe je anticipeert op veranderingen.  Raamwerk adviseurtje erbij, en een kind kan de was doen.  Is het dan in het groot écht hetzelfde als in het klein? Ik heb geen idee maar ik vind het in ieder geval een prettige en rustgevende gedachte dat ambities grenzeloos kunnen en dat dromers heerlijk door kunnen dromen.   

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment