Elke doordeweekse ochtend, rond zeven uur, als mijn wekkertje vrolijk roept, en hij mij vertelt dat er weer werk aan de winkel is, zet ik thuis integraal het programma ‘Giel in de morgen’ op, dat uitgezonden wordt op 3FM. Heerlijk! Giel is doortastend, prikkelend, actueel, vol humor en daarbij vooral zeer rechtlijnig. Ik geniet elke ochtend volop. Eerst altijd even ritueel het nieuws van zeven uur. Vanochtend stond ik daar even wat langer bij stil. Ik was gefocust op het economisch nieuws. Er is economisch nogal wat aan de hand, althans ik kan mijzelf niet aan die indruk onttrekken.

Geen economisch nieuws? En toen besefte ik me dat dit al een paar dagen zo is. Uiteraard kun je genoeg vinden maar de NOS redactie acht dit onderwerp even niet meer headline waardig. Op zich snap ik dat want zij hebben ook de gebruikelijke targets en doelen. Ze zijn niets anders ingericht dan alle andere bedrijven en instellingen. Ze zijn daar om slim na te denken en de beste beslissingen te nemen in hun eigen belang. Hou deze gedachte even vast want ik ga hiermee nu een mooi bruggetje maken, al zeg ik het zelf.

De crisis is natuurlijk ontstaan door de vele, in mijn ogen meestal logische, belangenverstrengelingen. Ten eerste het belang van het individu. Daar weten de heren op het Beursplein uitstekend over mee te praten. Daarnaast de belangen van organisaties en hier bovenop de belangen van verschillende landen. Het gemeenschappelijke belang, feit dat we met alle wereldburgers een betere (financiële) wereld willen maken, is veel te ontoereikend voor ons individuen of instellingen. Steek je toch je nek uit, dan zijn de effecten veelal minimaal zichtbaar. Een aristocraat blijft dan ook liever in zijn eigen zekerheid hangen. Je kunt de wereld wel veranderen maar niet alleen. Zelfs Bill Gates redt dat niet met zijn nobele foundation. We zullen dat écht collectief moeten doen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor ons klimaat. Ook daar staan de ‘beloningen’ te ver van ons bed. Zo moralistisch heb ik overigens in jaren niet geklonken. Ik wordt toch niet oud?

Ik schijf deze blog over de crisis omdat we daar allemaal een mening over toegedaan zijn. Van straatmuzikant tot de CEO’s der lage landen. Toch kan niemand het effect van de crisis echt inschatten en stevig onderbouwen. Ook de NOS niet na verschillende analyses te hebben vergeleken van de diverse begaafde staathuishoudkundigen. Ondanks dat ik mezelf heb beloofd niet inhoudelijk te worden in mijn blog, kan ik mezelf toch niet helemaal bedwingen. Ik hoor veel economische professoren spreken over een verwachte hogere werkloosheid, hogere belastingen en minder subsidies. Ik heb een klein beetje de indruk dat we een beetje voorbijgaan aan het aspect inflatie. Hoe kan het dat we twee crisissen hebben in nog geen drie jaar tijd, waarbij er beide keren werkelijk astronomische bedragen in de economie worden gepompt, zonder dat ons geld minder waard wordt?

Over crisis en belangen gesproken. Bij mij thuis is het momenteel ook crisis. Over een week gaan we met vakantie en alle voorbereidingen moeten nog gebeuren. Verblijfplaatsen moeten nog worden uitgezocht en geboekt, koffers moeten worden geleend, landnavigatie moet worden gedownload, noem maar op! Daar komt bij dat we eerst nog sinterklaas zullen gaan vieren en dat staat natuurlijk ook gelijk aan surprises maken en een middag de stad in. Aankomend weekend weinig tijd over dus. Ook crisis! En die ga ik toch echt eerst even oplossen voordat ik een poging onderneem om de globale crisis te lijf te gaan. Ik hoop dat tegen de tijd dat mijn crisis is opgelost, alle wereldburgers daar al volop mee bezig zijn want dan hebben we echt de slagkracht die we nodig hebben, en zullen we globaal naar een hoger financieel plan kunnen. De welvaart die dan ontstaat zal zich vervolgens effectueren naar gezondheid en klimaat. Een betere wereld in alle opzichten dus.

Ik heb jullie dus een voorzetje gegeven. Laten we samen beginnen te investeren in onze economie. Als jullie nu deze week alvast collectief beginnen en het werkt écht goed, dan sluit ik over een weekje direct aan! Ik ben zelf nooit zo’n ‘early adopter’ geweest. Lukt het niet om de economie samen leven in te blazen, dan hebben we naast Giel op 3FM altijd nog op Nederland 3 ‘De Wereld Draait Door’, waar we de successen zien zegevieren. Symbolischer kan het bijna niet.            

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment