Blogtechnisch ben ik even weggeweest. Mijn vriendin heeft ons eerste kindje op de wereld gezet en buiten het feit dat alle prachtige clichés over geluk echt kloppen, is de nachtrust van pappa en mamma niet toegenomen de laatste tijd. Vandaar dat jij, als vaste lezer, al een tijdje vol smart uitkeek naar mijn volgende publicatie. Ik ben terug, beter en scherper dan ooit. Dat vind ik in ieder geval zelf. 

Ik open daarom ook met mijn eerste zelf gecreëerde oneliner.“ What’s in YOUR mind is important and happening…to YOU!”  Ik heb mijn oneliner direct in het Engels geformuleerd want ik ben letterlijk grenzeloos ambitieus deze oneliner te prediken.

De definitie

Goed, ik wil het met je hebben over het perfecte gesprek. De definitie van een perfect gesprek is volgens mij een gesprek waar partijen zich ontspannen, vreugdevol en prettig in voelen en waar partijen vooral veel plezier aan beleven. Dit kan losbandig zijn maar ook messcherp. Het perfecte gesprek is eigenlijk niet zo ingewikkeld uit te leggen volgens mij. Het behoeft enkel wat ingrediënten. Zoals mijn oneliner al impliceert vindt iedereen bepaalde dingen belangrijk, welke hij of zij zelf geprioriteerd heeft. Het gesprek begint leuk te worden als het onderwerp van gesprek ook voor de ander, net als voor jou, een soort “trending topic” is. En daar ben je zo achter. Ga eens kijken hoe iemand echt reageert op jouw verhaal. Ik leg dit uit.

Oprechte interesse is “the key” 

Het gaat er om of iemand écht geïnteresseerd is in jouw onderwerp of persoon, Dat kun je verifiëren door te kijken of iemand verder wil naar het volgende onderwerp of dat iemand échte welgemeende interesse toont naar jouw onderwerp van gesprek. Let maar eens op in het volgende voorbeeld.

Iemand vraagt“ Hoe gaat het met je?  Je zegt:” Ja, redelijk goed.” Hij zegt: Oh, wat bedoel je met redelijk, niet heel goed dan, wat is er aan de hand? Kijk, die laatste vraag is de eerste doorvraag en die reken ik niet mee. Dat is de basis van sociaal verantwoorde communicatie welke wij onszelf evolutionair hebben aangeleerd. Jij zegt vervolgens “Ik ben de hele dag al een beetje moe en heb gewoon mijn dag niet.” Dan komt het interessante punt om te kijken waar de interesses van jouw gesprekspartner echt liggen. Wil hij verder en interesseert het hem geen fluit, dan zal hij bijvoorbeeld zeggen. “Oh jeetje vervelend zeg, maar goed, dat hebben we allemaal wel eens. Nou, vanavond weer op tijd naar bed en morgen gezond weer op.“  Die persoon denkt:“ Oplossen en verder, ik moet dit onderwerp afronden want mijn interesses liggen elders.” De persoon die werkelijk geïnteresseerd is, zal bijvoorbeeld vragen: “Oh Jeetje, heb je vandaag toch nog wel een beetje kunnen werken?” Of: “Wat vervelend, is het zomaar dat je moe bent of weet je waar de moeheid vandaan komt?”

Dit is slechts een simpel voorbeeld maar zo zijn er zonder te overdrijven miljoenen te verzinnen. Iedereen loopt rond met zijn eigen “trending topic prioriteitenlijst” en heeft zijn eigen voorkeur voor bepaalde gespreksponderwerpen. Juist van die onderwerpen leeft iemand op. Het gaat er bij een perfect gesprek altijd om bij dat er wederzijdse eerlijke interesse is naar elkaar en/of naar onderwerp van gesprek. Daarom is een echt goed gesprek ook moeilijk te beïnvloedden of te sturen. Net doen alsof je geïnteresseerd bent wordt veelal onbewust opgemerkt bij jouw gesprekspartner.

Onthoud goed dat je op voorhand altijd één “trending topic” van jouw gesprekspartner al kunt weten. Dat is hij of zij zelf. Wees oprecht geïnteresseerd naar de persoon met wie je communiceert en interesseer en verdiep je in zijn of haar wereld. Dan ben je al half op weg naar het perfecte gesprek.  De rest komt vanzelf……of niet. 

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment