Er zijn mensen die mij zeer attent vinden. Ik hoor u al denken, met zoveel zelfingenomenheid je blog beginnen, dat verdient geen schoonheidsprijs. Ik zal daarom een beetje afromen. Je moet heel goed zoeken naar mensen die mij attent achtten en me hiermee complimenteren, maar dan vind je ze echt. Ze bestaan! Daarmee maken die paar mensen mij het grootste compliment dat je mij maar kunt geven. Een attentie is namelijk nooit iets groots of heftigs maar altijd een bepaalde vorm van detail. Ik vind dat verschrikkelijk vleiend. Ik leg uit waarom.

Het detail lijkt in eerste instantie niets dan een klein onderdeel van een geheel. Toch ben ik stellig van mening dat juist die kleine zaken, zoals een attentie of een kleine afwerking, onbewust een goed beeld geven hoe de rest constitutioneel in elkaar steekt. In ieder geval geef je instinctief het signaal af dat ook het geheel goed in elkaar zit. Hoe kun je ooit aantrekkelijk zijn in details, als je grof en laks met de basis omgaat? Dat lijkt vrij onlogisch. Andersom geldt overigens exact hetzelfde. Door mensen bloot te stellen aan verkeerde, ongepaste of lelijke details, kan je ongewild een behoorlijk negatief beeld neerzetten.

Details of ook wel nuances genoemd, kun je overal toepassen. In je inrichting, je eigen looks, je manier van communiceren en bijvoorbeeld de wijze waarop je professioneel te werk gaat. “ Details matter “ want het is een afspiegeling van je totaal. Toch wordt dit niet altijd zo bewust ervaren en uitgesproken door de meeste mensen en bedrijven.

Heb je wel eens een huwelijk zien ruziën? Typisch iets voor een ander huwelijk overigens, nooit iets voor jou. Maar goed. Op het moment dat er ruzie gemaakt wordt, komen de kleinste irritaties naar voren. Deze details worden in eerste instantie niet altijd uitgesproken maar weldegelijk opgemerkt. Details worden namelijk altijd opgemerkt. Bewust of onbewust. Dan hoor je ineens de herkenbare problematieken rondom de tandpasta die door de badkamer slingert of dat de vuilniszak altijd te vol is, en meer van dat soort keutelachtige voorbeelden.

Het leuke aan details is, dat ze altijd klein zijn en dat ze in de regel dus ook weinig moeite en energie kosten en dus veel opbrengen. Ze maken het onderscheid. Graag besteed ik aan iets kleins een behoorlijk stukje tekst. Dat is wat tegenstrijdig ja, maar voor mij persoonlijk hard nodig. Graag wil ik het aantal mensen dat mij attent vindt nog wat vergroten want, saillant detail; u zou een van de eerste zijn welke mij in 2012 complimenteert met mijn attente houding.    

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment