Ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van Ngi-NGN Special Interest Group IT en Recht, is recent (november 2016) de bundel 'Digitaal Recht voor IT professionals' uitgegeven waar ik graag je aandacht op wil vestigen. In een handzaam boek zijn dertig artikelen opgenomen die speciaal geschreven zijn voor de ontwikkeling van IT professionals. De rechtsontwikkelingen zijn natuurlijk niet alleen voor juristen, in ons vakgebied krijgen we er steeds meer mee te maken. Er wordt van ons verwacht dat we hier ‘ook al’ van op de hoogte zijn. In deze uitgave zijn, onder redactie van Victor de Pous, juridische onderwerpen bijzonder leesbaar en duidelijk beschreven. De artikelen lopen uiteen van privacy tot software ontwikkeling van eHealth tot sjoemelsoftware. Encryptie en criminaliteit spreken net zo tot de verbeelding als cloud computing en big data. Meldplicht en datalekken zijn zo ‘hot’ dat ik mij erop betrapte dat ik daar begon met lezen.
Wat mij tijdens het lezen vooral opvalt is dat alle artikelen, afgezien van het onderwerp (juridisch, technisch, sociaal) kort en krachtig zijn geschreven. Een toelichting op het onderwerp, en de wie-wat-waar en hoe onderdelen van het onderwerp worden belicht. Bijzonder doelmatige aanbevelingen zijn bij sommige onderwerpen een verrijking en bij de meeste onderwerpen is een mooi voorbeeld opgenomen. Een aantal kennen we natuurlijk uit onze dagelijkse praktijk, maar ze completeren het onderwerp mooi.
In ieder artikel worden verwijzingen naar wet en regelgeving, en andere informatiebronnen gegeven. Niet de notoire Wikipedia pagina’s, maar specifiek op het onderwerp en naar mijn mening bijzonder nuttig. Ik ben geen jurist dus de verwijzing naar de wetsartikelen ‘geloof ik wel’. Ik weet alleen zeker dat de komende tijd diezelfde wetsartikelen steeds vaker onderdeel van ons werk gaan uitmaken. Toch handig om te weten waar we moeten gaan zoeken. In de meer technische onderwerpen wordt de techniek zelf belicht vanuit diverse oogpunten: technisch, maar ook juridisch en voorzien van een checklist. In het hoofdstuk over API stonden een aantal tips die ik meteen kon overnemen in mijn methodiek voor technische risico analyse. Hoe handig is dat? Op sociaal gebied komen de onderwerpen Privacy, Cookies en sociale media aan bod. Ik zou bijna zeggen ‘natuurlijk’ want er gaat geen dag voorbij of we worden geconfronteerd met ontwikkelingen op dit gebied. Een aantal onderwerpen loopt als een rode draad door het boekje heen, waaronder natuurlijk privacy. Wat mij opvalt bij het lezen is dat de onderlinge links binnen de onderwerpen goed bij elkaar zijn gebracht. De kracht van de herhaling, zal ik maar zeggen.
Een ieder zal zijn favoriete onderwerp in dit werk terugvinden en er beginnen met lezen. Ik ook! En toch heb ik het hele boek gelezen omdat het geheel bijzonder interessant is samengesteld en, nogmaals, goed te lezen. Ik kan mij voorstellen dat niet alleen onze doelgroep het leest, of de ‘juristen’ maar ook anderen. Immers, deze rechtsontwikkelingen zijn voor de hele organisatie van belang. Bovendien hoort digital recht tenminste op hoofdlijnen, al thuis in de boardroom!
Conclusie
Om een van de auteurs, Paul Oor, te quoteren: 'Jurist en IT professional moeten nu meer dan ooit intensief met respect en affiniteit voor elkaars domein, samenwerken om hun unieke vakkennis en ervaring ter beschikking te stellen. Daarmee wordt richting gegeven aan de ontwikkeling en het beheer van diensten en producten in een organisatie'. Na het lezen van dit boek is mij duidelijk geworden dàt het moet, maar vooral ook hoe dat kan. De auteurs hebben dertig onderwerpen bij elkaar gebracht en bijzonder plezierig leesbaar beschreven. Ik wil het mijn collega’s van harte aanbevelen en ik ga het in ieder geval een aantal collega's 'in de schoen' of 'onder de boom' presenteren!
*de link naar de verkooppagina van het boek is geen affiliate link.