Vertrouwen in je eigen kunnen kan diverse werelden openen. Je bent in de regel veel beter in staat om iets goed uit te voeren, als je het in gedachten al ziet lukken. Zie je het al mislukken, dan is de kans dat het dan ook mislukt vele malen groter. Hoe komt dit nu eigenlijk? Het is niet zo ingewikkeld maar zeker leuk genoeg om er even bij stil te staan.

Ik luister veel en graag naar verhalen van mensen die een kleine onderneming hebben uitgebouwd tot een prachtige, grote en winstgevende onderneming. Zowel privé, op televisie als op de radio. Ik vind het dan echt geweldig om te zien en te horen dat er feitelijk weinig paralellen te ontdekken zijn. Op wat clichématige overeenkomsten na, zoals avontuurlijk, een beetje geluk, juiste timing, kwaliteit van dienst en organisatie, professionaliteit enzovoort, zijn er maar weinig structurele overeenkomsten. Al deze termen zeggen niets over het pad dat men neemt. Dat is bij iedereen verschillend. Dat maakt het ook zo leuk!

Eén term wil ik er even uitlichten want die is erg belangrijk en dat is ‘geloof‘. Geloof in jouw kunnen en in jouw product of dienst. Geloof in jezelf en jouw onderneming dus. Vaak hoor je in dezelfde zin het woord ‘doorzetten’, maar volgens mij is doorzetten onlosmakelijk verbonden met het geloof in jezelf en jouw doel. Immers, je stopt pas met energie geven als je er niet meer in geloofd.

Als je sterk in jouw doelen geloofd straal je vertrouwen en authenticiteit uit. Dat is een houding die mensen serieus nemen. Sterker nog, mensen voelen zich aangetrokken door de kracht die je hierdoor uitstraalt. Je hebt dus onbegrensd vertrouwen in je eigen kunnen. Juist dat maakt het, dat je je niet zo snel laat afleiden en gestaag op jouw doelen afstevent. Geloof is dus ook een vorm van onverstoordheid. Een ding is hierbij heel belangrijk. Geloof kun je niet acteren. Je moet het ademen.

Ik zou mezelf eigenlijk nog even moeten laten informeren door een neurowetenschapper. Ik veronderstel namelijk dat geloof in je eigen kunnen ook een stofje in je hersenen vrijmaakt waardoor je meer kracht ontwikkeld. Neem nu een verspring atleet. Als die overtuigd is dat jij heel verder dan zijn opponent springt en hij gaat ervoor, heeft hij meer kans van slagen dan wanneer hij denkt dat hij niet verder dan zijn tegenstander zal springen.

Goed over je doelen nadenken is dus heel erg belangrijk. Wil je een doel graag genoeg bereiken, en is dit in jouw ogen ook haalbaar, dan ontwikkel je vanzelf het geloof en ga je het halen! Onverstoord en vol vertrouwen. Je bent een mens dus onderweg neem je wel eens een verkeerde afslag en wat verkeerde besluiten. Ook zijn er mensen die je soms de verkeerde route wijzen. Resultaat hiervan is dat het alleen wat langer duurt voordat je er bent. Wat onomstotelijk vaststaat is het feit dat je jouw vastgestelde doel haalt.

Ik ben trouwens zeer benieuwd naar jouw doelen. Misschien kruisen onze wegen nog eens, of sterker nog, bewandelen we een tijdje hetzelfde pad. Welk pad je ook bewandeld, blijf vooruitkijken, hou je doel in het vizier en zorg dat je er komt!! Ongeacht wat er op je pad komt. “Hoop doet leven, maar geloof doet zweven!” (Bron: Dennis Nuijens, blog op website)