Je bent als security manager druk en dan gebeurt het. Je stuit op een probleem en na analyse wordt het duidelijk: Je baas laat merken dat hij of zij hier geen trek in heeft. Want dat kan verregaande gevolgen hebben, niet in het minst voor hemzelf. Hoe ga je hier mee om? Ik wil hier een paar tips met je delen.

Wanneer je leidinggevende de enige is aan wie je rapporteert, dan is het zaak om je knopen te tellen. Bedenk goed, waar je aan begint en documenteer in ieder geval alles op een heldere, onbevooroordeelde manier.

Slaap er een nacht over en trek dan je plan. Houd hierbij in het achterhoofd, dat de brenger van slecht nieuws vaak met het slechte nieuws geïdentificeerd wordt, dus een goede voorbereiding is het minste dat je kunt doen. Maak een goede analyse van het probleem en beschrijf wat de risico’s voor de organisatie kunnen zijn. Documenteer dit met voorbeelden uit vergelijkbare omgevingen en geef verschillende oplossingsrichtingen aan.

Stel alles in het licht van het succes van de organisatie, zorg dat het duidelijk is, dat er geen enkel persoonlijk belang mee gediend is, maar dat degene die het probleem oplost, de organisatie juist dient. Als je het goed doet, is dit je baas. Bedenk dat grote risico’s ook grote kansen betekenen.

Nog steeds overtuigd van de noodzaak? Bereid om alles op het spel te zetten? Dan is het een groot probleem, waar de organisatie waar je voor werkt mee te kampen heeft. Handle with care!

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment