Ik vraag vaak aan relaties welke beleving wij ze meegeven als bedrijf. Ik vraag dit omdat ik er van overtuigd ben dat zaken doen voor het grootste deel tot stand komt door een prettige wederzijdse beleving en niet zozeer door de specifieke producten of diensten. Die beleving komt tot stand door veel verschillende aspecten. Je kennis, in ons geval erg belangrijk, je manier van communiceren, je uitstraling en je prestaties.

Als ik met mijn vrienden praat over de keuzes maken en besluiten nemen in mijn werk zijn we altijd makkelijk in staat om het samen eens te worden. Ik laat veel van mezelf zien en maak niets mooier dan het is. Want een vriend of vriendin is immers een vertrouwenspersoon. Door dat vertrouwen durf je beide je kwetsbare kant te laten zien. Van enig belang is geen sprake, dus het gesprek gaat daardoor snel naar de kern. Wat zijn op dat moment de allerbeste keuzes en besluiten?!

Een gesprek met een vertrouwenspersoon voelt eigenlijk altijd goed. Hoe geef je jouw klanten ook dat ‘goede gevoel’? Door je kwetsbaar op te stellen en zaken eerlijk en helder weer te geven, exact zoals je dat ook bij je vriend of vriendin zou doen. Ooit zelf iets gekocht van een praatjesmaker die je overhaalde? Hoogstwaarschijnlijk niet. Omdat het niet écht is. Tegenwoordig heb je weinig meer aan dwang en druk bij het verkopen. Het gaat juist om de stuwing van het contact. Probeer dus de communicatie met je klant te voeren, met de zelfde energie zoals je communiceert met je beste vriend of vriendin. Open, eerlijk, kwetsbaar maar vooral met het doel de juiste beslissingen te nemen waar zowel de klant als jij gelukkig van worden. Als jouw klant prijs stelt op die kwetsbare opstelling van jouw, wat een vrij natuurlijke reactie is, zal deze klant jouw overwegingen meenemen in die van hem. Je hebt het voor elkaar gekregen om samen jullie beider belangen te behartigen en niet voor eigen parochie preken. Zo wordt zaken doen echt leuk! Voor alle partijen. Want het wordt een natuurlijk proces en de beïnvloedingsfeer en de druk worden vele malen minder. Klinkt logisch en simpel, en dat is het ook. Doe zaken met leuke mensen waarmee je echt wat hebt en investeer daarin!

In relatie tot bovenstaand wil ik graag nog iets meegeven aan mijn fanatieke lezers. Nu ik dit opschrijf besef ik me dat ik mijn vrienden, die ik liefheb, altijd oprecht uitgebreid bedank als ze voor mij iets gedaan of geregeld hebben wat voor hen een kleine moeite is. Zoals bijvoorbeeld een pakketje aannemen omdat ik niet thuis ben. Ik heb mijn vrienden gewoon heel erg lief en zo geef ik daar blijk van. Bel daarom ook eens jouw prettige relatie eens op, stuur ze een mail of nog leuker, een echte brief. Vertel ze eens waarom zaken doen juist met hen zo leuk is. Wel oprecht en gemeend, want goede relaties zijn altijd feilloos voelbaar voor beide partijen. Een bevestiging zal wonderen doen. Zoals de titel al suggereert heb ik mijn relaties zeer lief maar weet nog niet precies hoe ik dit onder woorden zal brengen. Maar lieve relaties, jullie horen nog van me want ik heb het erg leuk met jullie! 

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment