Al een behoorlijke tijd ben ik op zoek naar een antwoord over instinct. Ik ben van mening dat je je eigen instinct niet makkelijk kunt beïnvloedden, maar kan je dat eigenlijk wel bij een ander? En zo ja, hoe ga je dan te werk?

Ik ben groot liefhebber van Dale Carnegie. Hij schrijft onder andere over hoe mensen instinctief op elkaar reageren en dat fascineert me mateloos. U heeft een dergelijke situatie vast wel eens meegemaakt. U komt ergens binnen waar u nooit bent geweest en u bent direct blij verrast door de algehele entourage. De man of vrouw die u helpt is alleraardigst en de producten of diensten waarmee u in eerste instantie visueel kennismaakt, zijn overweldigend perfect. Maar toch zegt er iets in u dat er iets niet klopt. Dit ‘iets’ is erg moeilijk te verwoorden. Wat is dat dan?

In negen van de tien gevallen ligt het niet aan de entourage, maar aan de man of vrouw die u helpt. Mensen stralen voortdurend onbewuste signalen uit waarvan ze zelf vaak niet eens bewust zijn. Zelfs in mails, blogs en brieven. Als iemand u bijvoorbeeld welkom heet, dan controleert uw instinct automatisch of de persoon die dat zegt ook echt prijs stelt op uw komst. Die controleslag van uw instinct vindt voortdurend plaats in persoonlijke communicatie. Dat is de reden waarom u met sommige mensen altijd een prettige communicatie onderhoudt en met andere mensen minder, terwijl er in de basis exact dezelfde communicatie plaatsvindt. Ik laat hier het psychologische aspect volledig buiten beschouwing om het voor iedereen begrijpelijk en lekker leesbaar te houden. Ik zou het namelijk zo leuk vinden als u terugkomt bij mijn blogs. Ik beloof u, de blog over de psychologische aspecten komt er zeker. Dit terzijde, nu weer ter zake.

Graag wil ik de vraag beantwoorden maar om dat met logisch en gezond verstand te kunnen doen, moeten we wat meer in gaan op de definitie van intuïtie en instinct. Dit zijn natuurlijk irrationele begrippen en dat is wetenschappelijk moeilijk te doorgronden. Ongetwijfeld zijn er boeken vol over geschreven maar ik probeer het logisch te benaderen in plaats van wetenschappelijk. Ook hier maak ik weer keuzes om het voor u leesbaar te houden. 

Als je ervan uit mag gaan dat de aanmaak van adrenaline dat vrijkomt, en bij heftige gebeurtenissen zoals blijdschap, succes, angst, verdriet, schrik enz. ter bescherming dient, denk ik dat intuïtie en instinct in diezelfde categorie thuishoren. Het dient ter bescherming van uw leven. U controleert, schat in en handelt op basis van een gevoel dat u niet kunt uitleggen. Dat doet uw intuïtie en instinct geheel automatisch voor u. Deze checkt als het ware of de uiting van de ander bij het gevoel past dat de ander beleeft.

Het beïnvloeden van de instinctieve reactie van een ander kan dus wel in reactieve vorm. Je zorgt ervoor dat uw uitingen echt een verlengstuk zijn van uw gevoel. Dat maakt u echt en betrouwbaar. Zorg er dus voor dat de controleslag van het instinct van de ander, slechts akkoord kan gaan met wat dat instinct ziet/voelt. Wees echt in wat u doet en blijf bij uzelf en uw eigen gevoel. Een toneelstukje is écht doorgrondelijk en kan resulteren in een deceptie. Niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor u. Vanuit Amsterdam wens ik u daarom vooral eerlijke en oprechte uitingen toe van uw gevoelens. Ondernemen doet u ook op die manier. Hoe simpel het ook klinkt, het werkt!

Mocht u ook Cqure een aansprekend en interessant bedrijf vinden en u bent in de buurt van Amsterdam, ik heet u van harte welkom. En ik meen het met de grootste oprechtheid die ik u kan bieden.

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment