Veel mensen denken bij zaken doen dat ze met logisch denkende creaties te maken hebben, maar in tegenstelling tot dat, doen ze veelal zaken met mensen. En mensen, dat zijn emotioneel handelende wezens. Wie snel concludeert, echt iets voor intelligente mensen, constateert dat intelligentie niet geheel onafhankelijk is van emotie stemming.

Intelligentie is toch iets relatiefs vind ik. Voor veel mensen betekent het logisch denken en goed verbanden kunnen leggen. Ik denk zelf dat iemand erg intelligent is als hij/zij elke keer weer in staat is om een optimaal resultaat uit kleine en grote situaties weet te halen. Zakelijk doe je dat met klanten, leveranciers en collega’s. Maar voor privé geld dat natuurlijk ook. Deze resultaatfocus moet je overigens niet verwarren met onderhandelingsvaardigheden. Het gaat erom dat je gewoon met een beetje slimme blik naar de wereld kijkt.

Een klant, collega, partner of leverancier kan van alles beleven dat zijn of haar stemming beïnvloedt. Het zou van slimheid betuigen als mensen elkaar eerst even aftasten om zodoende een inschatting te maken van de mogelijkheden. Kies zorgvuldig je moment voor zaken die je voor elkaar wilt krijgen en niet zondermeer als het jou uitkomt. En als je denkt dat het moment daar is, kijk en luister goed naar je gesprekspartner om in te kunnen schatten of dit het juiste moment is om iets te brengen. Tast je niet goed genoeg af, dan kan je soms meer schade maken dan plezier en resultaat. Kortom: verwar ratio niet met emotie. Het is niet ingewikkeld, het is juist leuk! Vertrouw hierbij op het eeuwenoude cliché: zonder dalen geen pieken en andersom. 

Mijn eigen intelligentie is de laatste tijd wat afgenomen sinds de komst van mijn kind, veel drukte op de zaak, gecombineerd met een onverminderd horeca quotum. Minder slaap heeft mijn eigen wijsheid, voor zover die noemenswaardig is, wel wat doen afnemen. Toch weet ik dat er nu weer een piek zal komen als ik weer wat bijgeslapen ben. Alleen de gedachten al, heerlijk! Wil je dus iets aan mij verkopen waar ik eigenlijk niets aan heb, wacht dan nog heel even.

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment