Geluk is een begrip waar iedereen natuurlijk wel eens over nadenkt. Rondom dit begrip zijn dan ook geweldig veel clichés en wijze citaten. Misschien ligt geluk wel als het allerbelangrijkste begrip ten grondslag aan een prettig leven? Graag concludeer ik samen met u, na deze drie zinnen dat geluk enorm belangrijk en relevant is voor iedereen. Ik adviseer u daarom om vrolijk verder te lezen want wellicht kunt ook u na het lezen van deze blog ook uw geluk positief beïnvloedden? 

Als geluk dan zo’n belangrijke pijler is uit ons leven, waarom kunnen we dan niet eens bekijken om of we dat kunnen beïnvloeden. Voor diegene die mij kennen weten dat ik dat bedoel zonder zweverig te worden. Gewoon, nuchter en realistisch.

Omdat geluk een buitengewoon relatief begrip is, is het moeilijk om daar rationele waarde aan te verbinden. Toch gaan we dat even doen. Als nul meting nemen we het geluk zoals u dat vandaag ervaart. Hoe gelukkig bent u vandaag op een schaal van 0 tot 100? U mag hier uw eigen inschatting aan geven. Vanaf daar gaan we verder. Onthoud uw inschatting goed. Hiermee gaan wij marchanderen in een bepaalde bandbreedte. Ja het wordt echt leuk!

Voordat we de proef op de som kunnen nemen, zal ik u eerst het principe en de totstandkoming van dit ‘geluk marchandeer idee’ even uitleggen. Het begon vorige week. Ik heb toen hemel en aarde bewogen om een viertal afspraken te verzetten omdat mijn vriendin graag de auto wilde gebruiken om een aantal belangrijke workshops te kunnen bijwonen in Den Haag. Uiteindelijk heb ik alle afspraken naar volle tevredenheid van alle partijen kunnen verzetten. Klus geklaard dus! Twee dagen laten belde mijn vriendin mij op dat ze heel erg goed nieuws voor mij had. “De workshops vinden plaats vinden in Amsterdam waardoor ik deze per fiets kan bereiken en jij weer afspraken kan maken buiten de stad“ zei ze. Ze was zo ontzettend enthousiast voor mij dat ik er helemaal vrolijk (lees : gelukkig) van werd, ondanks dat er feitelijk weinig veranderde voor mij. Wat een feest! Ik heb dit opgepakt een zelfs doorgetrokken. We hebben er s ‘avonds namelijk een heerlijke borrel op genomen. Veel te gek natuurlijk, zeker gerelateerd naar het feit maar….wat een plezier!

Sommige dingen kun je dus als je wilt net even wat leuker maken dan dat je ze in eerste instantie ervaart. Als er iets gebeurt in uw leven dat leuk is, wat is dan de moeite om het nog net even leuker te maken? Is dat een illusie creëren? Nee, het is maximaliseren van uw geluk! Natuurlijk vinden andere mensen u gek als u als volwassen intelligent mens blij als een kind rondspringt omdat uw lievelingsnummer gedraaid wordt in uw café. Geeft niets. Die andere mensen hebben mijn blog nog niet gelezen en zijn daardoor misschien nog wat nog onderontwikkeld op dit gebied. U heeft het machanderen al geleerd. Geweldig!

Het is een schatting, maar ik denk dat wij zomaar 15% gelukkiger kunnen zijn als we de leuke dingen des levens net even een tikkie meer uitbuiten door er bewust een blij besef aan te verbinden. De berekening welke ik u beloofd had kunt u nu zelf maken. Dit begint simpelweg om net iets intensiever te genieten van alles. Doet u dat heel goed, dan mag u 15 punten optellen. Op zichzelf al weer iets om blij van te worden.

Zo kom ik aan het einde van mijn blog over slechts één vorm van beïnvloeding van geluk. Feit dat ik zelf aan het einde ben maakt me blij. Ik zal dit zeker op een gepaste manier vieren. Een klein dansje volstaat in dit geval. Wat een feest! Ik sluit af met het cliché dat ik u veel geluk toewens. Geniet van alles vandaag, liefst net een beetje meer dan uzelf en andere van u verwachten.

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment