Near Field Communication (NFC) is aan een grote opmars bezig. Met deze techniek kan eenvoudig draadloos informatie uitgewisseld worden tussen mobiele apparaten en zogeheten NFC-tags. NFC wordt onder andere gebruikt in de OV-chipkaart, maar ook bij bankpassen en betaaldiensten als Google Wallet en Apple Pay. NFC biedt zoveel gemak, dat ik verwacht dat deze techniek de komende jaren verschillende markten op zijn kop gaat zetten.

Zoals bij veel nieuwe technieken heeft het ook bij NFC even geduurd voordat het breed in de markt werd geaccepteerd. RFID-chips, de voorgangers van NFC, werden en worden vooral gebruikt in de logistiek als een draadloze digitale variant van de barcode. Ondanks de grote potentie van de techniek, bleef het gebruik door consumenten echter beperkt. Dit lag enerzijds aan de beperkte beschikbaarheid van telefoons met NFC, maar ook aan de gecompliceerde politiek rondom betalingsverkeer. Nu Apple NFC heeft omarmd, lijkt een definitieve doorbraak onvermijdelijk.

OV-chipkaart

De eerste grote consumentendoorbraak van NFC in Nederland was meteen een problematische: de OV-chipkaart. Bij de introductie in 2008 had de kaart op zichzelf al een flinke uitdaging om ons de strippenkaart te doen vergeten. Toen bleek dat de gebruikte chip niet goed beveiligd was, daalde het enthousiasme nog verder.

Pas in 2013 introduceerden de ING en ABN AMRO de eerste bankpassen met NFC om contactloos betalen mogelijk te maken. Het succes van NFC-diensten via smartphones bleef echter uit, mede door het feit dat Apple weigerde te techniek te ondersteunen. Inmiddels is dit wel het geval en heeft Apple zelfs een eigen op NFC gebaseerde betaaldienst gelanceerd, genaamd Apple Pay. Nu we allemaal met de OV-chipkaart reizen en steeds meer smartphones NFC ondersteunen, is de technologie klaar om de wereld te veroveren.

Logistiek 2.0

Er zijn talloze toepassingen voor NFC, van draadloos betalen tot allerlei logistieke en organisatorische processen waarbij het snel uitlezen en registreren van gegevens van belang is. Steeds meer smartphones ondersteunen NFC en de chips zijn goedkoop, wat het een uiterst betaalbare techniek maakt. De meest concrete voordelen zie je in de logistiek, waar complete pallets met vracht draadloos geregistreerd kunnen worden. Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is TransFollow, een organisatie die een online platform voor het uitwisselen van digitale vrachtbrieven heeft ontwikkeld.

Onlangs werd NFC aan deze standaard toegevoegd. Niet zozeer om vracht te registreren, maar om met NFC voor goederenontvangst te kunnen tekenen. Dit is van groot belang voor de logistiek, waar nu nog heel veel met papieren vrachtbrieven wordt gewerkt. Door dit proces te digitaliseren en automatiseren kunnen Nederlandse handelsorganisaties jaarlijks tienduizenden euro's besparen op de administratieve afwikkeling van papieren vrachtbrieven.

NFC en apps

De evolutie van NFC is eigenlijk maar net begonnen. Naar verwachting zal de OV-chipkaart op termijn worden vervangen door een smartphone-app, net zoals betaaldiensten als Apple Pay en Google Wallet nu al een alternatief bieden voor de bankpas. Hieruit blijkt de enorme potentie van NFC. Met de juiste apps wordt een smartphone een multifunctioneel NFC-apparaat, waarmee allerlei registraties, financiële transacties en authenticaties gedaan kunnen worden. Ik verwacht dat we NFC de komende jaren in steeds meer apps zullen zien verschijnen. Apple heeft het goede voorbeeld gegeven, nu de rest van de wereld nog.

Yvo Gortemaker is managing director van softwareontwikkelaar Global Orange

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment