De NIS2 richtlijn is van toepassing voor verschillende organisaties, zoals energiebedrijven, telecommunicatiebedrijven, ziekenhuizen en overheidsinstanties. Of een organisatie als essentieel of belangrijk wordt beschouwd, hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan de grootte van de organisatie en de impact die een cyberaanval op de organisatie kan hebben.

Om aan de NIS2-richtlijn te voldoen, moeten organisaties een uitgebreide risicoanalyse uitvoeren, een effectief incidentmanagementplan opstellen, hun leveranciers zorgvuldig selecteren en regelmatig trainingen voor medewerkers organiseren om bewuster te worden van de gevaren. Wist u dat bij een cyberaanval organisaties verplicht zijn om dit te melden aan de bevoegde autoriteiten?

wat houdt de nis2 wetgeving precies in

Wat is de NIS2 richtlijn?

De Network and Information Systems Security Directive 2 (NIS2) is een Europese richtlijn die de cyberbeveiliging in de Europese Unie aanzienlijk verhoogt. Met deze richtlijn wil de EU de weerbaarheid van essentiële diensten en digitale infrastructuur verbeteren, en daarmee de Europese economie en samenleving beschermen tegen steeds complexere cyberaanvallen. Lees hierover meer in deze blog.

Verschil met de oude NIS-richtlijn

De NIS2-richtlijn is een aanzienlijke update van de oorspronkelijke NIS-richtlijn. De belangrijkste verschillen zijn:

  • de NIS2-richtlijn geldt voor een veel bredere groep organisaties
  • de eisen aan organisaties zijn aanzienlijk verhoogd, met name op het gebied van risicobeheer en incidentrespons
  • de NIS2-richtlijn legt een grotere nadruk op samenwerking tussen organisaties en overheidsinstanties

Waarom is de NIS2-richtlijn belangrijk?

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en komen steeds vaker voor. Een aanval die met succes wordt uitgevoerd, kan grote gevolgen hebben voor een organisatie. Denk aan grote financiële verliezen en reputatieschade. De NIS2-richtlijn is daarom essentieel om organisaties beter te beschermen tegen deze dreigingen.

Het niet naleven van de NIS2-richtlijn kan leiden tot aanzienlijke boetes en andere sancties.

hoe voldoen aan nis2 wetgeving

Hoe kunt u voldoen aan de NIS2-richtlijn?

Het voldoen aan de NIS2-richtlijn kan een complexe uitdaging zijn. Een cybersecurity consultant kan u helpen bij het implementeren van de juiste maatregelen. Enkele belangrijke stappen zijn:

  • Laat een grondige risicoanalyse uitvoeren om de zwakke plekken in de IT-omgeving te identificeren.
  • Implementeer passende technische maatregelen, zoals firewalls, encryptie en intrusion detection systems.
  • Zorg voor een goede bewustwording van de risico’s bij medewerkers binnen de organisatie
  • Stel een gedetailleerd incidentresponsplan op en oefen dit regelmatig.

Conclusie

De NIS2-richtlijn is een belangrijke stap voor organisaties in de strijd tegen cybercriminaliteit. Door de bepaalde maatregelen die verplicht zijn te implementeren, kunnen bedrijven hun beveiliging verbeteren en de kans op cyberaanvallen aanzienlijk verminderen. Bent u benieuwd hoe Cqure u kan helpen bij het voldoen aan de NIS2 richtlijn? Neem dan vandaag nog contact met ons op.