Vorige week schetste een IT security professional bij een sollicitatiegesprek mijn gigantische verbazing, door het antwoord dat hij gaf op mijn vraag ”Op welk gebied zou je graag willen bijleren?” Hij zei: “Ik wil graag mijn bekwaamheid een stuk verder ontwikkelen in het omgaan met andere mensen.” Zelf denk ik altijd oplossingsgericht en direct schoten de verschillende opleidingsinstituten, scholen, studiehuizen en universiteiten door mijn gedachten, maar er kwam geen oplossing. Waar kun je dat eigenlijk leren?

Ik ben er nog steeds niet achter. Waar kun je dat leren? Maar de volgende vraag is wellicht nog interessanter. Waarom is tout le monde 24/7 met elkaar aan het communiceren, maar bestaat er niet een bekende, goede opleiding voor mensen die wat bekwamer willen worden in de omgang met andere mensen? En dan natuurlijk wel zonder hoogdravende psychologie. Toch een beetje raar. Ik ben in de war.

Goed kunnen opschieten met andere mensen en invloed kunnen uitoefenen op andere mensen is zeer waardevol. Een goed handboek met richtlijnen en praktische tips die zowel in zakelijke als in de privé sfeer simpel toe te passen zijn, gecombineerd met een docent in een zaaltje aan de rand van de stad, is er dus gewoon niet. Maar wel zijn er vele, naar bekwaamheid dorstige mensen, die hun kundigheid willen vergroten. Niet iedereen beseft dat of wil dat direct toegeven natuurlijk, vandaar dat de professional mij zo verbaasde. 

Binnen ons IT security vak kom je geniale mensen tegen, die met computersystemen technische dingen kunnen doen, waar slechts weinigen aan kunnen tippen. Soms hebben deze professionals in hun totaalontwikkeling minder interesse gehad in hun maatschappelijke alledaagse verkeer en zijn ze daarin gewoon wat minder sterk. Toch moeten ze zondermeer samenwerken, al is het enkel en alleen om hun opdracht of resultaten te overleggen. Juist dat besefte onze sollicitant zo goed. Daarnaast moet een ieder de maatschappij in om zaken te regelen met andere mensen of instanties. Sociale vaardigheid is dus echt altijd van groot belang. Slechts een buitengewoon klein percentage van de wereldbevolking werkt en leeft echt altijd alleen en is hierdoor totaal onafhankelijk van sociale vaardigheden. Ik ken ze niet maar als ze bestaan, laat ik hier deze mensen hier even buiten beschouwing.

Je kunt mij er niet van overtuigen dat die kunde om prettig met mensen om te gaan, niet een belangrijke basis is voor alles dat je doet en bereikt. Ook veel zakelijke successen zijn deels gebaseerd op kennis en het andere deel heeft naar mijn mening te maken met het vermogen andere over te halen tot jouw zienswijze. Het spreken met fleur de bouche kan vele deuren openen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen, ook degene die er zelf anders over denken, dat echt kan. Iedereen is feitelijk in staat om op een goede, makkelijke en leuke manier met mensen te communiceren. Maar welke opleiding gaat dat latente vermogen omzetten in reëel vermogen? Ik ben nog steeds in de war……. 

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment