Vorige week fietste ik vrolijk op mijn fietsje op de gracht waar mijn kantoor zit en opeens snapte ik waarom ik steeds gelukkiger word. Met die gedachte ben ik eens om mij heen gaan kijken en zie ik, zowel zakelijk als privé, duidelijk verschillen in de mate waarin mensen gelukkig zijn. Omdat ik nu weet waardoor mijn geluk zich onder andere ontwikkelt, denk ik hierdoor ook dat ik mijn eigen geluk kunstmatig kan beïnvloeden. En als het voor mij werkt, moet het voor u toch ook werken?! 

De constatering was eigenlijk, zoals de meeste dingen die geniaal zijn, kinderlijk simpel. Het leven is altijd in beweging. Elk leven, elk organisme. Ook wij dus. Als die beweging de goede kant op gaat noemen we het positieve groei. En juist die positieve groei is wat mij keer op keer gelukkig maakt. Ik leer bij, ik ontwikkel, ik groei, IK LEEF!

Bij mijn analyse heb ik gekeken naar mensen die veel stabiliteit ontwikkelen in hun leven en weinig verandering kennen. Deze heb ik vergeleken met mensen die groeien en wat zie ik? Die bereiken continu groei waar ze erg gelukkig van worden.

Groei kent vele vormen. Je kunt groeien als persoon. Je kunt groeien in een relatie maar ook als relatie op zich. Je kunt groeien in kennis. Je kunt groeien in vertrouwen. Je kunt als vanzelfsprekend ook groeien als bedrijf. Waar je jouw groei vindt is niet zo belangrijk maar zonder groei wordt alles eentonig en saai. Je verliest de zin in alles en de kans is groot dat zaken daardoor verzanden in niets. Daar wordt per definitie niemand gelukkig van.

Graag wil ik nu even het ondernemen belichten. Ondernemen namelijk is niets anders dan groei. Goed ondernemen is bewegen. Bewegen is groei. Groei kan zich uiteindelijk uiten in omzet en winst of in omvang van een onderneming maar kijk nou eens naar de kleinere zaken zoals een nieuwe aanpak, een nieuw initiatief of een nieuwe activiteit of dienst. Ook dat zijn vormen van groei en ontwikkeling. Zelfs een nieuw schilderij ophangen in je kantoor is een vorm van groei. Er gebeurt iets dat een positieve verandering is voor jou of je bedrijf. Daar wordt je blij van en je bent weer een stapje verder. Of de beweging nu groot of klein is maakt niet uit. Het gaat om de beweging. Ondernemen zonder bewegen is ondernemen zonder groei. Ik denk dat sterk ondernemen onmogelijk is zonder groei. Daarom is ondernemen ook zo leuk. Van groei wordt je gelukkig!

Als je op die manier kijkt naar groei, dan groeien we elke dag op het moment dat weer we een nieuw initiatief nemen. Neem daarom veel nieuwe initiatieven zodat u altijd blijft groeien. U bent zelf intelligent genoeg om te weten dat niets doen u zekerheid geeft dat u niet zult ontwikkelen. Nogmaals: neem daarom veel initiatieven! Sommige zijn zeker een succes! Dat sterkt uw vertrouwen, en ook dat is groei!

De uitzondering bevestigt ook hier natuurlijk weer de regel. Ik wil u behoeden voor het feit dat u een zekere trots otwikkelt omdat u zo sterk bent geworden in de groeiontwikkeling van uw buikomvang. Daarvoor gelden andere grondbeginselen.

Het is groeien en bloeien of stilstaan en achteruitgaan. Ik heb vandaag weer een mooi initiatief getoond door deze blog te schrijven. Weer een stukje gegroeid dus! Het voelt hemels. Ik wens u veel initiatieven toe! Wellicht kunt u ons eens bellen voor een afspraak? Dan groeien we samen en zijn we allebei weer een heel klein stukje gelukkiger!     

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment