Hoe zou je het vinden als besloten werd dat in alle Nederlandse huizen camera's opgehangen werden? Dus in de woonkamer, de slaapkamers maar ook de badkamer en het toilet. Niet zo leuk? Maar je hebt toch niets te verbergen! Bovendien, ze gaan alleen maar kijken als ze denken dat je iets fout doet. Daar is toch niets mis mee? Vertrouw je ze niet? Ze gaan echt heel zorgvuldig met de beelden om hoor. Er kan niets fout gaan, de gezagdragers geven garanties.

Toen ik dit gisteren cynisch voorstelde tijdens een meeting, waren de reacties voorspelbaar. Een van (lichte) irritatie, een vleugje ongeloof, het non-argument “terrorisme!” en uiteindelijk een wegwuifgebaar. Maar helaas zie ik het met de huidige trendlijn nog wel eens zover komen. De technologie staat immers voor niets. Inmiddels zie ik een tendens dat privacy nog uitsluitend gezien wordt als iets voor achter de voordeur. En juist daar heb je waarschijnlijk nog de minste privacy van allemaal, zo blijkt.

Afgelopen week was het in het nieuws, dat alleen al in Nederland, meer dan 1,8 miljoen telefoontjes onderschept werden. De Franse regering ontbood de Amerikaanse ambassadeur. Ze doen een tijdje druk, roepen hard dat het heel erg is en alles zal bij hetzelfde blijven. Inmiddels hoor ik hier verdacht weinig meer over op het NOS journaal, de kranten houden zich liever bezig met een mogelijk verbod op Zwarte Piet en alleen nog een paar sites roepen nog iets. De reden: de Europese burgers hebben wel wat anders aan hun hoofd in de vorm van een economische crisis. Privacy zeg je? Wat een ouderwets idee. Zo twintigste eeuw.

Ik ben waarschijnlijk verschrikkelijk ouderwets, maar ik vind privacy wel belangrijk. Het stelt mensen in staat te zijn wie ze willen zijn. Het is een grondrecht en essentieel voor een vrije samenleving. Het feit dat je bepaalde zaken prive en dus verborgen wilt houden is een gezonde houding. Daar is niets strafbaars aan. Dus ik draai de argumentatie liever weer terug: ik heb niets te verbergen, dus er hoeft ook niet meegekeken te worden.

En juist wij, de informatiebeveiligers, moeten ons hier duidelijk over uit spreken. Wij horen beter te weten en duidelijk te maken wat er aan de hand is.

Dit artikel verscheen ook op de website van Vidar Security en is met toestemming gepubliceerd bij Cqure.

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment