Vanmorgen vertelde een collega me, dat hij gebeld was door een bedrijf dat zich voorstelde als “global security services” met de mededeling, dat zijn pc besmet was. Ze hadden een melding ontvangen en waren nu graag bereid, om samen met hem in enkele eenvoudige stappen zijn systeem weer in orde te brengen. Of hij zijn computer even aan wilde zetten en de volgende handelingen wilde uitvoeren…

Hij antwoordde, dat het hem allemaal wat onwaarschijnlijk voorkwam en dat hij geen medewerking wilde verlenen. En ja hoor, daar kwam ook de dreiging, zijn systeem was niet alleen besmet, maar hij liep ook het risico dat global een klacht tegen hem in zou dienen en een schadevergoeding zou eisen, doordat ze schade geleden hadden. Zijn computer had immers hun computers proberen te besmetten en daarom belde deze mijnheer nu, dus als hij nu zijn medewerking zou verlenen, dan kon alles snel en zonder problemen verholpen worden.

Met een ongelooflijke nadruk, hondsbrutaal worden er vervolgens aanwijzingen gegeven hoe hij bepaalde wijzigingen door kan voeren in Windows. Beroepsmatig heeft hij het aangehoord en met een glimlach het gesprek beëindigd.

Het gebeurt gewoon…