Al  een jaar of 6 woon ik zeer prettig in Amsterdam. Een heerlijke stad met veel leuke, interessante mensen. Zelf ben ik sociaal redelijk actief. Ik ben lid van een sportschool, bezoek regelmatig een cafeetje en heb verschillende vriendengroepjes door de stad heen. Ik beweeg me hierdoor veel door de stad en ontmoet veel leuke mensen. Het gebeurt steeds vaker dat ik mensen ontmoet die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor IT omgevingen. Zij willen graag direct op zakelijke basis een afspraak maken met Cqure. Ik vind dat natuurlijk geweldig! Maar snappen doe ik het niet altijd. Ik ben dagelijks actief om onder de aandacht te komen bij bedrijven met onze eerlijke dienst en het kost mij soms veel moeite om een afspraak te realiseren bij een nieuwe relatie. Ik kan simpel concluderen dat ik nog geen vertrouwen heb gewekt op plaatsen waar mensen me geheel niet kennen. Kennen ze me wel, dan twijfelen ze nimmer aan mijn dienst.  Het woord kennen moet ik in dit verband sterk nuanceren. Het kan zijn dat iemand mij alleen even voorstelt en meer niet. Heb ik dan door iemand de hand te schudden zijn of haar vertrouwen direct gekregen? Best bijzonder eigenlijk.

Vertrouwen is de bereidheid om afhankelijk te zijn van een ander zijn daden en ervan uit te gaan dat de persoon eerlijk is. In bovenstaand voorbeeld kan het dus niet alleen persoonlijk zijn. Ook de omgeving vertrouwt op elkaars inschatting. Ik merk dat dit gevoel vanuit een sociale omgeving vele malen sterker is dan in een zakelijke omgeving. Privé hebben we geen directe doelstelling om onze bedrijven te vertegenwoordigen. Zakelijk wel! Wellicht dat we daarom dus zakelijk meer op onze hoede zijn omdat we ervan uit gaan dat mensen hun diensten en producten op dat moment aan de man willen brengen. Hierdoor meten we ons onbewust een stuk bescherming aan en staan we vervolgens minder open voor een zakelijk gesprek. Het zou een verklaring kunnen zijn.   

Vertrouwen kun je in verschillende lagen zien en beoordelen. Ik beperk me hier alleen tot bovenstaand voorbeeld en dan nog vind ik het erg moeilijk te beoordelen. Toch zou ik u graag tegenkomen op een gezellig boottochtje, in de sportschool of tijdens een wandeling door het Vondelpark. Ik zie uit naar onze afspraak want komen we elkaar tegen, dan is het niet ondenkbaar dat u bereid bent eens met mij om tafel te gaan. Tot dan!  

post author image

Over admin

Matthijs is director bij PwC’s Forensic Technology Solutions. Zijn specialismen zijn threat intelligence en incident response. Daarnaast creëert hij cybersecurity awareness bij bedrijven door het inzetten van de Game of Threats die door PwC is...

Meer over admin

    Leave A Comment