In de moderne digitale wereld is cyber security heel belangrijk geworden voor verschillende organisaties. Met de toename van cyberaanvallen en digitale dreigingen, hebben overheden over de hele wereld ingezien dat er een wetgeving ingevoerd moest worden. Deze wetgeving moet ervoor zorgen dat alle data en informatie van bepaalde bedrijven beschermd worden. Een van deze belangrijke wetgevingen is de NIS2-regelgeving. Maar voor wie is deze regelgeving eigenlijk bedoeld? Dat leggen we in dit artikel aan je uit.

voor wie is nis2 belangrijk

Wat is NIS2?

De Network and Information Security (NIS) Directive, oorspronkelijk geïntroduceerd in 2016 door de Europese Unie, had als doel de cyberveiligheid van diverse diensten en digitale dienstverleners te verbeteren. Met de toenemende cyberdreigingen werd duidelijk dat deze wetgeving noodzakelijk was. Dit leidde uiteindelijk tot de introductie van NIS2, een herziene en uitgebreidere versie van de oorspronkelijke richtlijn. 

Doelgroepen van de NIS2 regelgeving

NIS2 is ontworpen om een breed scala aan organisaties te beschermen tegen cyberbedreigingen. De belangrijkste doelgroepen zijn: 

Essentiële diensten

Bedrijven die zich in deze categorie bevinden, leveren diensten waarvan de verstoring aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de maatschappij en economie. Denk hierbij aan: 

  • energiebedrijven 
  • waterbedrijven 
  • gezondheidszorg 
  • transportsector 
  • financiële sector 

Digitale dienstverleners

Met de toenemende afhankelijkheid van digitale diensten, zijn deze providers een cruciaal onderdeel van de moderne infrastructuur geworden. NIS2 richt zich op: 

  • cloud service providers 
  • online marktplaatsen 
  • zoekmachines 

voor welke doelgroep is de nis2 wetgeving

Openbare administraties

Overheidsinstanties spelen een sleutelrol in de samenleving en zijn vaak doelwit van cyberaanvallen. NIS2 heeft daarom specifieke eisen voor de cyberveiligheid van: 

  • nationale overheden 
  • regionale en lokale gemeenten 

Leveranciers in de keten van kritieke infrastructuur

Naast de directe aanbieders van essentiële diensten en digitale diensten, richt NIS2 zich ook op leveranciers die cruciale producten en diensten leveren aan deze sectoren. Dit gaat bijvoorbeeld om bedrijven als: 

  • IT en netwerkdiensten 
  • industriële automatisering

Waarom is NIS2 belangrijk?

De NIS2-regelgeving stelt strengere eisen aan risicobeheer, incidentrapportage en beveiligingsmaatregelen. Het doel is om bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen en sneller kunnen reageren op incidenten. Voor de organisaties die onder de NIS2 vallen, betekent dit dat ze moeten investeren in hun cyberbeveiligingsmaatregelen en hun digitale veiligheid moeten verbeteren. Tot slot is het ook belangrijk om te benoemen dat bestuurders hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden, wanneer zij hun zaken niet goed op orde hebben.

Conclusie

De NIS2-regelgeving is onmisbaar in de strijd tegen cyberdreigingen. Door allerlei organisaties te verplichten om hun cyberbeveiliging te verbeteren, draagt deze wetgeving bij aan een veiliger digitaal Europa. Of je nu een leverancier van essentiële diensten bent of een digitale dienstverlener, het is van belang om op de hoogte te zijn van de NIS2-regelgeving en de nodige stappen te nemen om te voldoen aan de eisen. Wil je meer informatie over hoe jouw organisatie kan voldoen aan de NIS2-regelgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze experts helpen je graag.